Monday, June 14, 2010

Vinschgauer Bread - Vinschgauer Brot


On a trip to South Tyrol (a border area between Austria and Italy) as a student, I first tasted a sample of the spicy rye breads typical for the region. Hiking up the mountains to a "Huette" (a small rustic inn) we were served Vinschgauer Paarlen with homemade butter and smoked ham (Suedtiroler Speck). The flat bread was quite spicy. I didn't know what herb was in it, but it smelled and tasted wonderful.

Later I found out that there were more than one type of rye bread from Vinschgau. Vinschgauer, Vinschger Paarlen, Vinschgerlen or Vintschgauer comes in different variations, some with, some without sourdough, some flat, some rolls, and also with different seasonings, but all of them spicy and delicious.

A typical, very unique spice in some Vinschgauer breads is blue fenugreek (Brotklee, Schabziger Klee), it develops its special aroma from growing in the mountains with lots of sunshine. When I baked a batch of Vinschgerlen some days ago, the whole house was filled with the smell of Brotklee.

Unfortunately I couldn't find a source for Brotklee/blue fenugreek in the US - I bought several boxes in a health store during my last trip to Germany. But the German Wikipedia had at least a suggestion for a substitute: dried nettle (burning nettle) with "a good pinch of curry". The other possibility would be using regular fenugreek instead. I haven't tried either, yet, but I plan to make two batches using those substitutes, and compare their taste to the original.

Waehrend eines Urlaubs als Studentin in Suedtirol habe ich das erste Mal eins der wuerzigen Roggenbrote probiert, die so typisch fuer diese Gegend sind. Auf einer Bergwanderung servierte man uns in einer Huette Vinschgauer Paarlen mit frischer Butter und Suedtiroler Speck. Das Fladenbrot war sehr kraeftig gewuerzt. Ich kannte das Gewuerz nicht, aber es roch und schmeckte wunderbar.

Spaeter erfuhr ich, dass es mehr als eine Sorte Roggenbrot aus dem Vinschgau gibt. Vinschgauer, Vinschger Paarlen, Vinschgerlen oder Vintschgauer kommt in verschienen Variationen vor, einige mit, einige ohne Sauerteig, einige als Fladen, andere als Broetchen, und auch mit verschiedenen Gewuerzen, aber alle lecker und herzhaft.

Ein typisches, sehr einzigartiges Gewuerz in manchen Vinschgauer Broten ist Brotklee (Schabziger Klee). Er entwickelt sein besonderes Aroma dadurch, dass er in den Bergen mit viel Sonnenschein waechst. Als ich vor ein paar Tagen ein Blech mit Vinschgerlen gebacken habe, war das ganze Haus von Brotkleeduft erfuellt.

Leider habe ich in den USA bisher keine Bezugsquelle fuer Brotklee finden koennen - ich habe waehrend meiner letzten Deutschlandreise mehrere Dosen davon im Reformhaus gekauft. Aber das deutsche Wikipedia schlug wenigstens einen Ersatz vor: getrocknete, geriebene Brennesselblaetter mit "einer guten Prise Curry". Eine andere Moeglichkeit waere Bockshornklee. Ich habe bisher weder das eine noch das andere ausprobiert, aber ich will zwei Partien mit diesen beiden Ersatzgewuerzen backen und ihren Geschmack mit dem Original vergleichen.

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