Thursday, May 12, 2011

KORNTALER


STARTER
10 g rye starter, 100% hydration
60 g water
100 g bread flour

SOAKER
115 g whole rye flour (or medium rye)
120 g whole wheat flour
30 g flaxseeds
30 g millet
4 g salt
210 g water

FINAL DOUGH
all soaker and starter
105 g bread flour
6 g salt
60 g dried soybeans
40 g water, or more as needed


DAY 1

Mix together all ingredients for starter. Cover, and let sit at room temperature for 14-18 hrs.

MIx together all ingredients for soaker. Cover and let sit at room temperature.


DAY 2

Pour boiling water over soybeans and let soak for 15 min. Drain, let cool, and chop coarsely. Dry and slightly toast them at 170 C/325 F for ca. 20 min. Let cool.

Combine all dough ingredients, mix on low speed for 1 - 2 min., then 4 min. on medium-low speed. Let rest for 5 min., then continue kneading for another 1 min.

Ferment sough for 3-4 hrs, or until it has grown 1 1/2 times its original size.

Shape dough into boule, place into banneton, seamside down, and proof for ca. 2 hrs,. or until it has grown 1 1/2 times. (Preheat oven after 1 hr.)

Preheat oven to 250 C/500 F, including steam pan.

Bake bread at 240 C/475 F for 10 min., steaming with 1 cup of boiling water. Reduce heat to 220 C/425 F, and bake for another 10 min. Remove steam pan and rotate loaf 180 degrees. Continue baking for ca 20 minutes more (internal temperature at least 93 C/200 F). Bread should sound hollow when thumped on bottom.

Let cool on wire rack.

The recipe was adapted from Nils Schöner: "Brot - Bread Notes From A Floury German Kitchen".

Wednesday, May 11, 2011

E-Cookbooks Really Suck, But Some Are Worth It - E-Kochbücher sind bescheuert, aber einige sind ihr Geld wert


Much as I enjoy my Kindle for reading novels - e-cookbooks really suck!

My favorite baking books are full of scribbled exclamations, observations and suggestions. But try to enter notes in an e-book - and then IDENTIFY them again in their separate storage space on the e-reader - nothing is more cumbersome and annoying.

Therefore my only e-cookbook is Nils Schöner’s: “Brot - Bread Notes From a Floury German Kitchen” (written in English). First I got the free online version, but after I realized how much experience and work went into this compilation of recipes, I decided to give Schöner his due, and pay for the Kindle edition - a print version doesn’t exist.

Working with e-recipes is easy as long as you follow the recipe to the t, but if you want to change something, you have to write your notes on a piece of paper, and copy the recipe plus alterations and comments in your recipe program (or write them in a notebook) for later use.

Schöner didn’t make the task of navigating his book any easier by forgetting to add a table of contents to his book - but you can find it at Amazon with the book listing, and print it out.

His recipes are not “Bread Baking for Dummies”, either, and the procedure is often not described in great detail. So I adapted his recipes to my preferred method, introducing a soaker and overnight fermentation. I also found that baking it with slightly different temperatures resulted in a better crust.

In spite of all these obstacles - the “Floury Kitchen” puts out so many interesting recipes, that it’s really worth the little extra effort.

So gern ich auch Romane auf meinem Kindle lese - E-Kochbücher sind wirklich saudumm!

Meine Lieblingsbackbücher sind vollgekritzelt mit Bewertungen, Beobachtungen und Tipps. Aber versuch mal, Anmerkungen in ein E-Buch zu schreiben - und sie anschliessend in ihrem separaten Speicherplatz auf dem E-Reader wiederzufinden - nichts ist mühseliger und nerviger!

Daher ist mein einziges E-Kochbuch Nils Schöners: "Brot - Bread Notes From a Floury Kitchen" (in Englisch geschrieben). Zuerst hatte ich nur die kostenlose Download-Version, aber als mir klar wurde, wieviel an Erfahrung und Arbeit in dieser Rezeptsammlung steckte, beschloss ich Schöner das Seine zu geben, und für die Kindleausgabe zu bezahlen - eine Printversion existiert nämlich nicht.

Mit E-Rezepten zu arbeiten ist so lange einfach, wie man ihnen buchstabengetreu folgt. Wenn man aber etwas ändern will, muss man seine Notizen auf ein Blatt Papier schreiben und für späteren Gebrauch das Rezept samt Änderungen und Kommentaren in sein Rezeptprogramm kopieren (oder in einem Notizbuch festhalten).

Schöner macht einem das Navigieren seines Buchs durch Vergessen eines Inhaltsverzeichnisses auch nicht gerade einfacher - aber man kann es bei Amazon bei seinem Bucheintrag finden und ausdrucken.

Seine Rezepte sind überdies auch nicht "Brotbacken für Anfänger", und die Vorgehensweise ist oft nicht im Detail beschrieben. Daher habe ich seine Rezepte meiner Lieblingstechnik angepasst, mit Einführung eines Quellstücks und Übernachtung im Kühlschrank. Ich fand ausserdem, dass leicht veränderte Backtemperaturen eine bessere Kruste ergaben.

Trotz all dieser Hindernisse - die "Mehlige Küche" enthält so viele interessante Rezepte, dass sie die kleine Extramühe wert ist.